Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Ιστορία

Περιγραφή

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης είναι δημιούργημα του Συλλόγου Αρχαιοφίλων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ν. Έβρου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1982. 

Εδώ και μία δεκαετία το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης έχει αναπτύξει μία πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριότητα που περιλαμβάνει μόνιμες εκθέσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις λόγου και τέχνης και εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Στον 1ο όροφο λειτουργεί η μόνιμη έκθεση με θέμα την ιστορία της Αλεξανδρούπολης, η οποία περιλαμβάνει θεματικές ενότητες για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα της περιοχής, τη δημιουργία της πόλης και τη σχέση της με το σιδηρόδρομο και το λιμάνι, την αστική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της, την οικονομική και πολιτική διαδρομή της, την πνευματική και κοινωνική ζωή και τις πληθυσμιακές ομάδες που τη συγκρότησαν. 

Στον ημιόροφο λειτουργεί η μόνιμη έκθεση με τη συλλογή της λαογράφου Ελένης Φιλιππίδη, προσωπικότητας με καθοριστικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης μεταπολεμικά. Μέσα από μοναδικά εκθέματα και αναπαραστάσεις, παρουσιάζονται η ζωή, οι δραστηριότητες, οι ιδιότυπες ενδυμασίες και τα έργα τέχνης των Σαρακατσάνων γυναικών της Θράκης στον ιδιαίτερο νομαδικό τους βίο. 

Στον ισόγειο χώρο του μουσείου διοργανώνονται ημερίδες, διαλέξεις, παρουσιάσεις και φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. 

Στο υπόγειο φιλοξενούνται οι συλλογές, το αρχειακό υλικό και η βιβλιοθήκη του Μουσείου.

Εικόνες
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Τρίτη- Σάββατο 10:30-14:30
Λεωφόρος Δημοκρατίας 335
2551028926

Γνωρίστε την ομάδα