«Στροφάδες: ένας άγνωστος θησαυρός στη μέση του πουθενά»

πeripatos

Διάρκεια 60 λεπτά
από 9 μέχρι 18 ετών
Κράτηση τώρα

Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στροφάδες: Ένας άγνωστος θησαυρός στη μέση του πουθενά» έχει ως επίκεντρο δύο μικρά, δυσπρόσιτα και απομονωμένα Ελληνικά νησιά, τη Σταμφάνη και την Άρπυια , γνωστά μαζί ως Στροφάδες. Παρουσιάζουν έναν μικρόκοσμο σημαντικών στοιχείων τόσο της ανθρώπινης ιστορίας όσο και του φυσικού κόσμου. Θα μάθουμε πολλά από αυτά! Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα ακούσουμε συναρπαστικές ιστορίες για πολλά πράγματα: αρχαίους μύθους, μια ναυαγισμένη βυζαντινή πριγκίπισσα, μια επιβλητική οχυρωμένη εκκλησία, επιθέσεις πειρατών, μια αυτάρκη κοινότητα μοναχών, έναν παλιό Αγγλικό φάρο, δραματική σεισμική δραστηριότητα, πλούσια περιβαλλοντικά και οικολογικά αποθέματα, ένα σημείο ανάπαυσης για τα πουλιά που μεταναστεύουν μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Οι ήρωές μας είναι οι άνθρωποι των Στροφάδων: όσοι έχουν ζήσει και δουλέψει εκεί, καθώς και όσοι έχουν μελετήσει και αγαπήσει αυτό το μοναδικό σημείο — μια μικροσκοπική κουκίδα στη μέση της θάλασσας. Το πρόγραμμα βασίζεται στο βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων» και στην ομότιτλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη. Το βιβλίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη και Abbeville Press και ήταν μια πρωτοβουλία του φωτογράφου Robert McCabe και της δημοσιογράφου Κατερίνας Λυμπεροπούλου. Πρωταγωνιστής είναι ο πατέρας Γρηγόρης, ο οποίος έζησε εκεί σχεδόν εντελώς μόνος αλλά αυτάρκης για 38 χρόνια, διατηρώντας το μοναστήρι με φροντίδα και αγάπη—ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει τα μαθήματα του ΑΠΣ: της Μελέτης Περιβάλλοντος (Γ’ & Δ’ Δημοτικού), της Γεωγραφίας (Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού), της ΓεωγραφίαςΓεωλογίας (Α ́, Β ́ & Γ ́ Γυμνασίου) και των λοιπών φυσικών μαθημάτων (Φυσική, Βιολογία), της Ελληνικής Γλώσσας (όλων των βαθμίδων), την προϊστορία και την ελληνική μυθολογία (Ιστορία Γ’ Δημοτικού, Α ́ Γυμνασίου, Α ́ Λυκείου), καθώς και την ιστορία από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τα νεότερα (Ιστορία Ε’ & ΣΤ ́ Δημοτικού, Β ́ & Γ ́ Γυμνασίου, Β ́ & Γ ́ Λυκείου), τα Θρησκευτικά (όλων των βαθμίδων), την Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή (Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού & Γ ́ Γυμνασίου, Πολιτική Παιδεία Α ́ Λυκείου και Κοινωνιολογία Γ ́ Λυκείου) και την Αισθητική Αγωγή.

Σημείωση: Το πρόγραμμα προσφέρεται ανά σχολική τάξη μέγιστου πλήθους 30 μαθητών

Διαθέσιμες ημερομηνίες

Λεπτομέρειες

60 λεπτά Διάρκεια
60€ (Μειωμένο) - 90€ (Ολόκληρο)
Ελληνική Γλώσσα / Αγγλική Γλώσσα
Κατάλληλο για ενήλικες / Κατάλληλο για μαθητές
από 9 μέχρι 18 ετών
Γ' Δημοτικού / Δ' Δημοτικού / Ε' Δημοτικού / ΣΤ' Δημοτικού / Α' Γυμνασίου / Β' Γυμνασίου / Γ' Γυμνασίου / Α' Λυκείου / Β' Λυκείου / Γ' Λυκείου
πeripatos
Δευτέρα-Παρασκευή 09:30-18:00
Αθήνα

Γνωρίστε την ομάδα

Κατερίνα Λυμπεροπούλου

Δημοσιογράφος - Ερευνήτρια

View CV