Ιανουάριος
04 Δευτέρα

Οι απρόσκλητοι επισκέπτες της φύσης

ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ

Διάρκεια 45 λεπτά
από 5 μέχρι 15 ετών
Κράτηση τώρα

Περιγραφή

Ιπποπόταμοι στην Ν. Αμερική, κροκόδειλοι στην Κρήτη, πράσινοι παπαγάλοι στην Ελλάδα!Με τον τρόπο ζωής μας, έχουμε φέρει τα πάνω-κάτω στις ισορροπίες των οικοσυστημάτων μας, κι αυτό πλέον είναι εμφανές σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια, η τοπική χλωρίδα και πανίδα κάθε τόπου απειλείται σημαντικά από τη διασπορά πολλών ξενικών οργανισμών εκτός της παραδοσιακής περιοχής τους, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, με επιπτώσεις στις ανθρώπινες κοινωνίες και στο φυσικό περιβάλλον.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου «Οι απρόσκλητοι επισκέπτες της φύσης», τα παιδιά θα συμμετέχουν σε συζήτηση που θα πυροδοτήσει την περιέργειά τους, γνωρίζοντας ενδημικά και εξωτικά ζώα, φυτά και οργανισμούς και μαθαίνοντας μέσω του παιχνιδιού, να ξεχωρίζουν τους επισκέπτες από τους μόνιμους κατοίκους! Με εργαλείο τον συναρπαστικό κόσμο της ελληνικής βιοποικιλότητας, σκοπός του προγράμματος είναι να εμπνεύσει την επόμενη γενιά να φροντίσει για το περιβάλλον και τις κοινότητές μας, μαθαίνοντας πως μπορούμε όλοι να γίνουμε μέρος της προσπάθειας να προστατεύσουμε τα μοναδικά οικοσυστήματά και είδη μας!

Το πρόγραμμα υποστηρίζει τα μαθήματα του ΑΠΣ: της Μελέτης Περιβάλλοντος (Α’, Β’, Γ’ & Δ’ Δημοτικού), της Γεωγραφίας (Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού), των Φυσικών της ΣΤ’ Δημοτικού, της Βιολογίας ( Β ́ & Γ ́ Γυμνασίου), καθώς και της Ελληνικής Γλώσσας (Α’ Γυμνασίου & Ε’ Δημοτικού).

* Το LIFE ATIAS (LIFE18/NAT/GR/000430) έχει ως σκοπό τη διαχείριση του πληθυσμού του αμερικανικού μινκ (Neovison vison) που εγκαταστάθηκε στη φύση μετά από μαζικές απελευθερώσεις από εκτροφεία της Δυτικής Μακεδονίας. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η εξάπλωση του είδους έχει φτάσει πλέον και στην Κεντρική Μακεδονία, εντός και εκτός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA 2000. Το έργο LIFE ATIAS αποβλέπει στην προστασία της βιοποικιλότητας στις περιοχές αυτές και τη μείωση των ζημιών στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, μέσω του περιορισμού της εξάπλωσης του είδους σε νέες περιοχές και του ελέγχου του πληθυσμού, όπου έχει ήδη εγκατασταθεί. Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί ένα σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης – προειδοποίησης για τα εισβλητικά ξενικά είδη της άγριας πανίδας το οποίο θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους αρμόδιους φορείς και μετά την ολοκλήρωση του LIFE ATIAS.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://lifeatias.gr/?lang=el

Σημείωση: Το πρόγραμμα προσφέρεται ανά σχολική τάξη μέγιστου πλήθους 30 μαθητών

Διαθέσιμες ημερομηνίες

Λεπτομέρειες

45 λεπτά Διάρκεια
Ελληνική Γλώσσα / Αγγλική Γλώσσα
Κατάλληλο για μαθητές
από 5 μέχρι 15 ετών
​Νηπιαγωγείο / Α' Δημοτικού / Β' Δημοτικού / Γ' Δημοτικού / Δ' Δημοτικού / Ε' Δημοτικού / ΣΤ' Δημοτικού / Α' Γυμνασίου / Β' Γυμνασίου / Γ' Γυμνασίου
ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ
Δευτέρα – Παρασκευή 09:00-17:00
Αιγαίου 102, Τ.Κ. 551 33, Καλαμαριά Θεσσαλονίκη

Γνωρίστε την ομάδα

Σαλονικίδου Έλενα

Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος

View CV