«Στα ίχνη του Βαγγέλη Σούκα…»

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, Δημόσιο Μουσείο του Υπουργείου Πολιτισμού, στα πλαίσια του τριετούς κύκλου δράσεων «Μουσικές ταυτότητες» (2021 – 2023), που για το 2023 είναι αφιερωμένες στη «Μουσική και κοινωνική ταυτότητα», εστίασε, μεταξύ άλλων, στους Έλληνες Ρομά μουσικούς και στον ρόλο της μουσικής στη διαμόρφωση της κοινωνικής τους ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάστηκε με τους ειδικούς του μουσειακού θεάτρου Heterotopia και τους καινοτόμους εκπαιδευτικής τεχνολογίας Museotek, οργανώνοντας το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονης εκπαίδευσης, με συνολικά 8 δωρεάν εφαρμογές, σε οκτώ ομάδες Α/βάθμιας (Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού) και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης (Α’ – Γ’ Γυμνασίου) σε σχολεία όλης της Ελλάδας, όπου φοιτούν Ρομά μαθητές, μέσω της πλατφόρμας Museotek. Στην παραπάνω εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν συνολικά περίπου 200 μαθητές και μαθήτριες.

Για την κάλυψη της δαπάνης αυτής εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας,

α) η υπ’ αριθ. πρωτ. 232816/12.05.2023, (ΑΔΑ: 93ΓΠ4653Π4-2ΦΘ – ΑΔΑΜ: 23REQ012666946 Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης και

β) η βεβαίωση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, επί της ανωτέρω Απόφασης Ανάληψης Υποχρέωσης, για την ύπαρξη διαθέσιμου ποσού, τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ 1α του άρθρου 4 του ΠΔ 80/2016 και τη δέσμευση στο οικείο Μητρώο Δεσμεύσεων της αντίστοιχης πίστωσης με α/α 44629.

Για την υλοποίηση του ανωτέρω περιγραφόμενου έργου έχει συναφθεί η με αριθμ. 472835/05-10-2023, ΑΔΑΜ: 23SYMV013536942, Σύμβαση μεταξύ του Μουσείου και της «ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ – ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Ειδικότερα, οι σχολικές μονάδες που έλαβαν μέρος ήταν οι εξής:

  1. 1ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου
  2. 4ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων
  3. 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου
  4. 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης
  5. 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης
  6. 9ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας
  7. 13ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου
  8. Γυμνάσιο Κομποτίου

Το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονης εκπαίδευσης, διάρκειας 60’, προσέγγισε τη μουσική ταυτότητα των Ελλήνων Ρομά μέσα από τη ζωή και το έργο του κλαρινοπαίχτη, Ρομά μουσικού, Βαγγέλη Σούκα. Με όχημα το μουσειακό θέατρο, μαθητές και μαθήτριες ταξίδεψαν στο 1991, τη χρονιά που εγκαινιάζεται το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Κέντρο Εθνομουσικολογίας «Φοίβου Ανωγειανάκη», για να συναντήσουν τον Κωστή που φτάνει στο Μουσείο, αναζητώντας πληροφορίες για τον παιδικό του φίλο, Βαγγέλη Σούκα, τον σπουδαίο Ρομά μουσικό από το Κομπότι της Άρτας. Κεντρικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η εξοικείωση των σχολικών ομάδων με τη μουσική ταυτότητα των Ελλήνων Ρομά, μέσα από μια δημιουργική, ψυχαγωγική και μαθησιακή διαδικασία. Μέσω της εμπειρίας αυτής, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του Βαγγέλη Σούκα, ενός καλλιτέχνη που έζησε σημαντικά ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα (π.χ. Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δικτατορία) και κατάφερε να καταξιωθεί παρά τις αντιξοότητες της εποχής του και της κοινωνίας στην οποία ζούσε, να κατανοήσουν τη συμβολή των Ελλήνων Ρομά στη μουσική παράδοση του τόπου, να συζητήσουν για τις εμπειρίες των Ρομά σήμερα, τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να προβληματιστούν σχετικά με τις δικές τους εμπειρίες και εντυπώσεις. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δική τους δημιουργικότητα και τις ικανότητες κριτικής σκέψης σε ζητήματα που τους/τις απασχολούν σήμερα.