Ψηφιακή μουσειοσκευή για τον συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα

Στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη οικοσυστήματος ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και προβολής μουσικού αποθέματος και δημιουργία σημασιολογικά εμπλουτισμένου ψηφιακού αποθέματος» η Museotek Α.Ε. παρείχε υπηρεσίες σχεδίασης ψηφιακής μουσειοσκευής για το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής»  για την εκτέλεση εκπαιδευτικών διαδραστικών παιγνίων με θέμα το έργο και τη ζωή του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα. Το έργο έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014-2020) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εταιρεία Uni Systems M.A.E.

Η μουσειοσκευή αποτελείται από μια συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο και κάρτες, τα οποία αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους μέσω τεχνολογίας RFID. Η αρχιτεκτονική της μουσειοσκευής υποστηρίζει ένα συνδυασμό εκπαιδευτικών τεχνικών, όπως, την εμπλουτισμένη αφήγηση, τις προφορικές εντολές, τα πολυαισθητηριακά ερεθίσματα (απτικά μέσα, οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα), καθώς και τις ερωτήσεις – απαντήσεις. Συνολικά η ψηφιακή μουσειοσκευή προσφέρει μία βιωματική εμπειρία μάθησης στη σχολική τάξη. 

Ο/Η εκπαιδευόμενος/η, μέσω της χρήσης καρτών ή μικρογραφιών, τα οποία σκανάρει στο άνω μέρος της συσκευής, ενεργοποιεί τα αντίστοιχα κεφάλαια με τις δραστηριότητες και το πολυμεσικό υλικό. Το αποτέλεσμα αυτής της διάδρασης μπορεί να είναι η αναπαραγωγή ηχητικών αποσπασμάτων και φωνητικών εντολών, η ενεργοποίηση φωτεινών ενδείξεων ή η προβολή πολυμεσικού υλικού (εικόνες, βίντεο, ήχους) σε οθόνη μέσω ασύρματης σύνδεσης της συσκευής με πλατφόρμα προβολής περιεχομένου. Ο απαραίτητος εξοπλισμός περιλαμβάνει την ψηφιακή μουσειοσκευή Museotek Box, τις προγραμματισμένες κάρτες, το αναδιπλούμενο φορητό πιάνο και τα καλώδια σύνδεσης όλα σε μεταλλική βαλίτσα για την μεταφορά και την αποθήκευσή τους.

Τα ειδικά χαρακτηριστικά της ψηφιακής μουσειοσκευής προάγουν την προσβασιμότητα στο εκπαιδευτικό παιχνίδι και την καθιστούν ιδανικό ψηφιακό εργαλείο για διάφορες ομάδες κοινού, καθώς δίνει τη δυνατότητα οπτικής και ακουστικής διάδρασης με παράλληλη χρήση απτικών μέσων.