Με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης ηθοποιού και τραγωδού, Κατίνας Παξινού (1973-2023), το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) συνεργάστηκε με τη Museotek, καινοτόμα εταιρεία στον χώρο της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, και τη Heterotopia, την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που εστιάζει στην έρευνα και προώθηση των παραστατικών τεχνών στην ερμηνεία της πολιτισμικής κληρονομιάς, δημιουργώντας ένα διαφορετικό διαδραστικό εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε δωρεάν σε 24 σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφέρεια μέσα από την πλατφόρμα της Museotek, χάρη στη χρηματοδότηση του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Στη δράση συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 550 μαθητές και μαθήτριες.
Ειδικότερα, οι σχολικές μονάδες που έλαβαν μέρος ήταν οι εξής:
- 2o Πειραματικό Λύκειο Λευκάδας
- Εμπειρίκειο Γυμνάσιο Άνδρου
- Γυμνάσιο Προσοτσάνης Δράμας
- 5ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κομοτηνής
- Γυμνάσιο Τήνου
- 3ο Γυμνάσιο Έδεσσας
- 1ο Γυμνάσιο Ρόδου
- 2ο Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου Κρήτης 9. 2ο Γυμνάσιο Λέρου “Απόστολος & Ελευθέριος Ευαγγέλου”
- Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης
- 2ο Γυμνάσιο Χανίων
- Γενικό Λύκειο Σουφλίου
- 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων
- 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας
- Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου με Λ.Τ.
- 1ο ΕΠΑΛ Παροικιάς Πάρου
- 1ο Γυμνάσιο Βόλου
- 4ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας
- 4ο Γυμνάσιο Άρτας
- 2ο Γυμνάσιο Καρπενησίου
- 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας
- 4ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
- Γυμνάσιο με Λ.Τ. Κιμώλου
- Γυμνάσιο Μούδρου “Αργύριος Μοσχίδης”
Το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονης εκπαίδευσης, διάρκειας 50 λεπτών, ταξίδεψε τους/τις μαθητές/ριες πίσω στον χρόνο, στο 1950, την περίοδο που η Κατίνα Παξινού επιστρέφει στην Αθήνα μετά από περίπου δέκα χρόνια στο εξωτερικό, ως διεθνής πια αστέρας του κινηματογράφου. Λίγα χρόνια πριν, το 1944, βραβεύεται με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα» και έκτοτε παραμένει στις ΗΠΑ και αναλαμβάνει ενεργό αντιναζιστική δράση, για να συνδράμει την Ελλάδα στην προσπάθεια ανακούφισης των συνεπειών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μέσω της εμπειρίας αυτής, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παγκοσμίου φήμης ηθοποιό και να περιηγηθούν στο Μουσείο Κατίνας Παξινού – Αλέξη Μινωτή του ΜΙΕΤ. Στο πλαίσιο αυτό, προσέγγισαν τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην ελληνική κοινωνία μέσα από την οπτική μιας διάσημης Ελληνίδας ηθοποιού, εξέτασαν πρωτογενές αρχειακό υλικό και γνώρισαν τις διαδικασίες ερμηνείας της πολιτισμικής κληρονομιάς. Επίσης, μελέτησαν αυθεντικά έγγραφα, γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, όπως αποκόμματα του τύπου, τηλεγραφήματα, προσωπική αλληλογραφία και υλικό που αφορά στη συγκέντρωση χρημάτων για την Ελλάδα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξερεύνησαν έννοιες που χρησιμοποιούνται στην ιστορική έρευνα, όπως η συνέχεια, η αλλαγή, η ομοιότητα και η διαφορά, ενώ, παράλληλα, προβληματίστηκαν σχετικά με το πώς οι ζωές των καθημερινών ανθρώπων έχουν διαμορφώσει τη χώρα, αλλά και πώς η Ελλάδα έχει επηρεάσει και επηρεαστεί από τον υπόλοιπο κόσμο.
Το πρόγραμμα συνιστά μέρος έρευνας (μελέτη περίπτωσης), η οποία εστιάζει στην ψηφιακή μετάβαση του μουσειακού θεάτρου και της ζωντανής ερμηνείας και στις δυνατότητες που παρέχουν για υποστήριξη της σχολικής εκπαίδευσης. Η έρευνα εκπονείται από την Φωτεινή Βενιέρη, συνιδρύτρια της Heterotopia, στο πλαίσιο του προγράμματος HISTOLAB Fellowships του Παρατηρητηρίου για τη διδασκαλία της ιστορίας στην Ευρώπη, μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ, με στόχο τη διερεύνηση και ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας της ιστορίας.
Η σχετική ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Καινοτομίας στη Διδασκαλία της Ιστορίας, στο Στρασβούργο. Η έρευνα θα δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση του Συμβουλίου της Ευρώπης.