H Μαρία Κάλλας “ταξιδεύει” στα ελληνόφωνα σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου

Με όχημα την πλατφόρμα της Museotek και, χάρη στην ευγενική χορηγία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, 165 μαθητές των ελληνόφωνων σχολείων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου συνδέθηκαν ζωντανά από τις 16.05.24 έως τις 05.06.24 με τη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (1923 – 2023).

Μαθητές και μαθήτριες, από την 4η έως την 9η τάξη, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονης εκπαίδευσης “Μαρία Κάλλας: μία και μοναδική” με την μουσικολόγο και επιμελήτρια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη, κα Gabriella Spano. Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν τη ζωή και το έργο της κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο και εξοικειώθηκαν με τη δομή μιας όπερας και τις φωνές των τραγουδιστών του κλασικού ρεπερτορίου, συμμετέχοντας, παράλληλα, σε ποικίλες δραστηριότητες.

Ειδικότερα, τα ελληνόφωνα σχολεία που έλαβαν μέρος στη δράση ήταν τα εξής:

Ενιαίο Σχολείο Δερβιτσάνης
Ενιαίο Σχολείο Βουλιαρατίου
Ενιαίο Σχολείο Λιβαδειάς
Εννεατάξιο Σχολείο Φοινίκης
Εννεατάξιο Σχολείο Μεσοποτάμου
Εννεατάξιο Σχολείο Αλύκου
Δημοτικό Σχολείο Καράτζη 
Δημοτικό Σχολείο Ντερμισίου
Δημοτικό Σχολείο Δρόβιανης

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Γενικό Πρόξενο Αργυροκάστρου, κ. Δημήτριο Σαχαρίδη, για την ευγενική χορηγία αλλά και όλα τα μέλη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αλβανία για την αμέριστη υποστήριξή τους.

Επίσης, ευχαριστούμε πολύ τον Διευθυντή του Γραφείου Παιδείας Φοινίκης – Δερόπολης, κ. Ζήσο Λούτση, για την πολύτιμη συμβολή του σε κάθε εκπαιδευτική δράση.

Τέλος, ευχαριστούμε πολύ τις εκπαιδευτικούς κα Καπουράνη, κα Βόντα, κα Ζάγκαλη, κα Ζάνη, κα Νίκου και κα Δήμα για τον συντονισμό των μαθητών κατά τη διάρκεια της ψηφιακής αυτής δράσης.