Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, χάρη στην επιχορήγηση από τη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου». Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, εκτός από τις δια ζώσης εφαρμογές, παρουσιάστηκε και ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας Museotek, για 10 δωρεάν εφαρμογές, σε σχολεία της περιφέρειας, με προτεραιότητα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας κατά την περίοδο Απρίλιος – Μάιος 2024.
Το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονης εκπαίδευσης υλοποιήθηκε στις παρακάτω σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας (Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α’ – Γ’ Γυμνασίου):
- Γυμνάσιο Μούδρου “Αργύριος Μοσχίδης”
- 2o Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου
- Ενιαίο Σχολείο Βουλιαρατίου Β. Ηπείρου
- 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας
- Ενιαίο Σχολείο Λιβαδειάς “Lefter Talo” Β. Ηπείρου
- Δημοτικό Σχολείο Νέας Καρβάλης
- 2o Δημοτικό Σχολείο Αιγινίου
- Δημοτικό Σχολείο Ωρεών
- Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας
- Δημοτικό Σχολείο Κιμώλου
Στην εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν συνολικά περίπου 200 μαθητές και μαθήτριες. Το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 60 λεπτών, συνέβαλε στην εξοικείωση των μαθητών σχετικά με την εξέλιξη της γραφής και την ιστορία του βιβλίου, ενώ, παράλληλα, προσκάλεσε τη νέα γενιά να γνωρίσει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, έναν από τους σημαντικότερους φορείς πολιτισμού της χώρας μας.
Το ταξίδι στον κόσμο της γραφής και του βιβλίου είχε, ως αφετηρία, τις πρώτες απόπειρες του ανθρώπου να καταγράψει τον γραπτό λόγο με τα υλικά μέσα της εποχής του κι, ως τερματισμό, τη σύγχρονη εποχή μας, όπου το βιβλίο αποτελεί κοινό κτήμα όλων, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο. Από τις βραχογραφίες έως τις πήλινες πινακίδες κι από τον πάπυρο και την περγαμηνή έως το χαρτί, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικούς σταθμούς της γραφής και του βιβλίου, να αντιληφθούν πώς ξεκίνησε και για ποιον λόγο η ανάγκη της καταγραφής, να παρατηρήσουν συγκεκριμένα δείγματα γραφής, να κατανοήσουν την εξέλιξη του βιβλίου μέσα στον χρόνο, να μάθουν για το πώς δημιουργήθηκαν οι πρώτες βιβλιοθήκες και να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία μιας σελίδας του δικού τους βιβλίου, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρουσιάζουν τα κείμενα ή τις ζωγραφιές που δημιούργησαν.