Στο πλαίσιο του έργου «Οργάνωση μόνιμης έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου» με κωδικό MIS 5007697, η Aegean Solutions Α.Ε. και ο υπεργολάβος της, η Unisystems Μ.Α., προχώρησαν σε συνεργασία με την Μuseotek Α.Ε. στην υλοποίηση δυο εκπαιδευτικών εφαρμογών για κινητές συσκευές iOS και Android που αφορούν και συνοδεύουν δύο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου. Το παραπάνω έργο αφορά στην υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών με χρήση τεχνολογίας αιχμής, που πλαισιώσουν τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου.
Τα δύο εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα που αναπτύχθηκαν για χρήση στο Μουσείο στηρίζονται στην ιδέα της λήψης γνώσεων μέσω παιχνιδιού και είναι τα ακόλουθα:
– Το πρώτο “Ανασκαφική ομάδα σε δράση” σχετίζεται με τις ανασκαφικές πρακτικές, τη συντήρηση των ευρημάτων και τη διαδικασία που υπάρχει πριν και πίσω από την τοποθέτησή τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο της έκθεσης ενός Μουσείου.
– Το δεύτερο “Τα κλειδιά των Ιερών” σχετίζεται με την ενότητα της αναζήτησης του θείου που αναφέρεται στη μινωική θρησκεία.
Στα πλαίσια υλοποίησης των δύο προγραμμάτων παρέχονται στους μικρούς επισκέπτες διαδραστικές φορητές συσκευές (tablet), μέσω των οποίων μπορούν να συμμετέχουν στη δράση και στη γνώση. Οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν πληροφορίες για την κάθε θεματική μέσα από τη συνδυασμένη και αρμονική χρήση κειμένου, φωτογραφιών, κινούμενων γραφικών και ήχου, βίντεο αλλά και να εμβαθύνουν στην πληροφορία, συμμετέχοντας σε παιχνίδια γνώσεων.
Οι εφαρμογές σχεδιάστηκαν για μαθητές από 6 – 10 ετών και 11-15 ετών, έχουν τη δυνατότητα εμπλουτισμού και προσαρμόζονται σε οθόνες αφής.
Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικές εφαρμογές έχουν ως στόχο:
– Να επικοινωνήσουν οι μαθητές με το Μουσείο με τρόπο διαδραστικό και να γνωρίσουν τα εκθέματα και τις αρχαιολογικές θέσεις της ΠΕ Λασιθίου.
– Να εμπλέξουν ενεργά τους εκπαιδευόμενους και να τους εμπνεύσουν, ώστε να κάνει τη μάθηση και την αναζήτηση μέρος της ζωής τους.
– Να τους ωθήσει στην αυτο-προσανατολιζόμενη μάθηση, κατά την οποία ο εκπαιδευόμενος ακολουθεί ή προσαρμόζει τους δικούς του ρυθμούς μάθησης στις ανάλογες δομές που του προσφέρονται.
– Να διεγείρουν την περιέργεια και το ενδιαφέρον των εκπαιδευομένων μέσα από διερευνητικού και ανακαλυπτικού τύπου μαθησιακές διεργασίες.
– Να προάγουν την κριτική σκέψη, τη φαντασία και την παρατηρητικότητα των μαθητών.
– Να προκαλέσουν τη συναισθηματική, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων.
Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, η οποία ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.