Οι Τεχνολογικοί Θησαυροί των Αρχαίων Ελλήνων

Μουσείο Ηρακλειδών

Διάρκεια 60 λεπτά
από 4 μέχρι 15 ετών
Κράτηση τώρα

Περιγραφή

Οι περίφημοι «δώδεκα άθλοι» που επιτέλεσε ο Ηρακλής -ο εμβληματικός ήρωας της ελληνικής μυθολογίας- αντανακλούν στην πραγματικότητα τα συλλογικά κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων. Κατορθώματα που χάνονται στα βάθη της ιστορίας και βρίθουν επεισοδίων με τεχνολογικό ενδιαφέρον. Όπως διαπιστώνεται από τη μελέτη του Προμηθεϊκού μύθου, της αρχαιοελληνικής θρησκείας και των Ομηρικών επών, οι αρχαίοι Έλληνες, από την πρώτη εμφάνισή τους στην Προϊστορία, ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με την Τεχνολογία.
Στη διαδικτυακή διαδρομή των μαθητών στο Μουσείο των Ηρακλειδών, τα παιδιά με τη χρήση σύγχρονων εποπτικών εργαλείων όπως προβολές, γραπτές πηγές, χρονολόγιο, καρτέλες εκθεμάτων, ψηφιακός χάρτης κλπ, ενθαρρύνονται σε μια διερευνητική προσέγγιση και βιωματική χαρτογράφηση των εκθεμάτων, εμπνευσμένη από τη μεθοδολογία των θετικών επιστημών: απαντούν σε ερωτήματα, επιλύουν προβλήματα, αιτιολογούν τις επιλογές τους.
Τελική αποστολή κάθε σχολικής ομάδας είναι να αποδομήσει και να επανασυναρμολογήσει νοητικά τους τεχνολογικούς θησαυρούς των αρχαίων Ελλήνων με τη δική της μοναδική συνδεσμολογία και να «ζωντανέψει» κάθε έκθεμα, συνδέοντάς το με τις υπάρχουσες γνώσεις και τα βιώματά της.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί σε συνάρτηση με τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών και συμβάλλει στον εμπλουτισμό και στην εξέλιξη των διδακτικών τους στόχων. Πιο συγκεκριμένα, συνδέεται διαθεματικά με την Ιστορία, τη Φυσική, τα Μαθηματικά, τη Γεωγραφία, τη Μελέτη Περιβάλλοντος, τα Εικαστικά, τη Μουσική και τη Θεατρική Αγωγή.

Παράδειγμα μουσειακής διαδρομής σε σύνδεση με τα μαθήματα της Ιστορίας, των Μαθηματικών και της Φυσικής
Νηπιαγωγείο : Θεραπαινίδα, Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Αιολόσφαιρα, Οδόμετρο, Εγκατάσταση Υγιεινής, Ξυπνητήρι Πλάτωνα.
Δημοτικό Α-Β-Γ: Μεγάλα Μυκηναϊκά Έργα, Οικία Ακρωτηρίου Θήρας-Εγκατάσταση Υγιεινής, Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Οδόμετρο, Αιολόσφαιρα, Θεραπαινίδα.
Δημοτικό Δ-Ε-ΣΤ: Δίολκος, Εργοτάξιο Παρθενώνα, Μηχανισμός Αντικυθήρων, Θεραπαινίδα, Αιολόσφαιρα, Αντλία Κτησιβίου.
Γυμνάσιο: Οικοδομική & μεγάλα έργα, Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Αστρονομία, Μέτρηση χρόνου & αποστάσεων, Αυτοματοποιητική       Ελληνιστικών χρόνων, Μηχανολογία, Τεχνολογία στις τέχνες & τον αθλητισμό.

Σημείωση: Το πρόγραμμα προσφέρεται ανά σχολική τάξη μέγιστου πλήθους 30 μαθητών

Διαθέσιμες ημερομηνίες

Λεπτομέρειες

60 λεπτά Διάρκεια
110€ (Ολόκληρο)
Ελληνική Γλώσσα / Αγγλική Γλώσσα
Κατάλληλο για ενήλικες / Κατάλληλο για μαθητές
από 4 μέχρι 15 ετών
​Νηπιαγωγείο / Α' Δημοτικού / Β' Δημοτικού / Γ' Δημοτικού / Δ' Δημοτικού / Ε' Δημοτικού / ΣΤ' Δημοτικού / Α' Γυμνασίου / Β' Γυμνασίου / Γ' Γυμνασίου
Μουσείο Ηρακλειδών
Τετάρτη έως Κυριακή 10:00 - 18:00
Ηρακλειδών 16, 118 51 Αθήνα (Θησείο) & Αποστόλου Παύλου 37, 118 51 Αθήνα (Θησείο)